Miluju krasobruslení a všímám si tam zajímavého efektu. Čím je krasobruslař lépe připravený, tím snáz a samozřejměji jeho pohyby vypadají. Pokud na svou představu o šťastném šestineděli použiji tuto analogii, pak i to ideální šestinedělí, pokud se na ně správně připravíme by mělo plynout vlastně snadno, hladce a samozřejmě.

Energie, kterou před porodem investujeme do přípravy na šestinedělí, se nám mnohonásobně vrátí.

To nicméně neznamená, že výkony čerstvé matky budou na ven nějak měřitelné a ‚vrcholové‘. Naopak jde o neviditelná pouta silného vztahu mezi matkou a dítětem a otcem, napojení se na nějaký vnitřní intuitivní hlas, kdy ani nevíme proč ale prostě víme, co to miminko chce, dřív než začne plakat, nebo třeba naopak stav, kdy umíme s dítětem být a podpořit ho, když potřebuje pláčem pustit nějaký stres.

Rozhodla jsem se v tomto náročném koronavirovém období (konkrétně do konce dubna) dát k dispozici zdarma Pracovní sešit – Příprava poporodního plánu, který je jindy výlučně součástí jen placené Online konzultace předporodní přípravy na šestinedělí. Současná situace je pro těhotné ženy náročná v tom, že je plná nejistoty a změn. To, co jstesi chystaly k porodu a šestinedělí, se ze dne na den mění.

Napadlo mě tedy přispět k Vaší budoucí šestinedělní spokojenosti tím, že Vám poskytnu nástroj pro přípravu.

V tomto příspěvku Vám poskytnu pár nápověd k tomuto pracovnímu sešitu. Když jsem ho psala počítala jsem s tím, že proběhne konzultace a tedy ne všechna zadání jsou podrobně rozepsaná.

Příprava na šestinedělí

Začínáme od mapování naší domácnosti, zamýšlíme se nad tím jací jsme a jaká máme očekávání v různých oblastech. Nebojte se vzít si vlastní papír a rozepsat se nad rozsah připravených políček. Také se ale netrapte, pokud někde nebudete vědět, nebo buďte struční, pokud to tak citíte.

Některé otázky můžete nechat viset ve vzduchu a nechat odpovědi se postupně objevit.

1. pilíři šestinedělí – tedy pochopení tzv. Baby brain

Další část se věnuje mentálnímu stavu matky po narození dítěte. Trochu o něm píšu v blogu Jak vlastně myslím to ‚ŠŤASTNÉ šestinedělí‘ a o něco více se rozepusuji v příslušné kapitole ve svém Ebooku – 6 pilířů šťastného šestinedělí – Příprava na to, co příjde po porodu. Doporučuji dát ho přečíst i babičkám, partnerovi a dalším osobám.

2. pilíř šestinedělí – bezpečný prostor

Nejde jen o to, zda si obestavíme postel, tak aby miminko nespadlo. Jde i o to zda si dovolíme experimentovat a hledat své vlastní jedinečné odpovědi na péči o sebe, svou rodinu a miminko. Napsala jsem k tomu článek Bezpečný prostor. V této části pracovního sešitu Vás vedu k zamyšlení se nad tím, jaké myšlenkové a výchovné zdroje a vlivy máte okolo sebe.

Děláte to proto, abyste si předem ujasnili, čí rady a doporučení jsou pro nás inspirací a do jaké míry. V šestinedělí jsme otevřené jako houby – to proto, abychom  nasávaly všechny signály od miminka. V tomto stavu je ale velmi těžké s čistou hlavou a racionálně rozhodovat, jestli tu nebo onu dobře míněnou radu považovat za směrodatnou.

3. pilíř šestinedělí – ‚Vaše vesnice‚.

Myslím tím všechny lidi, kteří Vás obklopují a mají/mohou mít/chtěli by mít nějaký vliv na to, jak budete jako rodina v šestinedělí žít. Postupujeme od partnera toho, jakou konkrétní úlohu v domácnosti zastává běžně a jakou kapacitu bude mít v šestinedělí. Může nás to dovést k tomu, že dopředu promyslíme zdroje, které jemu budou doplňovat baterky, aby o Vás s miminkem mohl spokojeně pečovat.

Často se také objeví potřeba jasného zadání konkrétních úkolů, například včetně detailního popisu jak ovládat pračku a sušičku 😉 – veřte, že diskusemi o tom své šestinedělí trávit nechcete :D! Dále bude tento přípravný pilíř plný kontaktů, nejlépe velmi konkrétních, třeba i s telefonem či emailem (aby Váš manager šestinedělí rovnou věděl, jaké číslo má dula, nebo laktační poradkyně)

4. pilíř šestinedělí – konkrétní pomoc.

Mnohé z nás si potřebujeme nejprve trošku hrát s představou, že je v pořádku ‚nechat se obskakovat‘. Přijímání pomoci nás ve školách ani doma obvykle příliš neučili.

Napadlo mě tedy přispět k Vaší budoucí šestinedělní spokojenosti tím, že Vám poskytnu nástroj pro přípravu.

Třeba tím, že se u dlouhého kojení nudíte a nemáte připravenou žádnou pěknou knížku 😉 … nebo že Vaši psi potřebují barf stravu, ale není kdo by ji uměl připravit, nebo že Vám umře milovaný kvásek, protože nebude, kdo by myslel na jeho údržbu :-).

5. pilíř – procedury, které Vám udělají dobře.

Začněte od drobností, kterými si navzájem můžete dělat radost a pak s fantazií pokračujte k sofistikovanějším metodám – masáží, bylinkové péči apod.. V současné chvíli je sice docela omezen počet profesionálů, kteří by Vás přišly opečovat domů.

Nezoufejte! S trochou přípravy si lze napářku udělat doma sama, nebo se naučit jednoduché metody sebemasáže bříška, či si nechat na dálku ukázat, jak si ovazovat bříško.

A možná je to také příležitost mrknout na nějaké možnosti relaxace, pozitivního myšlení a zklidňujících, mateřských vizualizací, pokud jste to ještě nezkoušely.

Mateřství je velkou příležitostí pro laskavý seberozvoj.

6. pilíř šestinedělí – Láska zvítězí je můj nejoblíbeňejší.

Je to víra, že všechno dobře dopadne a že se všechno děje, jak má ;-).

Neváhejte mě oslovit, pokud Vám vyvstanou při vyplňování Pracovního sešitu – příprava poporodního plánu jakékoliv nejasnosti.

Pokud byste cítili, že by se Vám hodilo laskavé provedení přípravou na Vaše šestinedělí jsem stále k dispozici na Online konzultaci.