Právě jsem mluvila s kamarádkou. Mají se s dcerkou krásně. Na konci (přepočítaného) šestinedělí po předčasném porodu už statečně vyrážejí ven na čerstvý vzduch! Bylo slyšet jakou z toho má radost.

S dětmi v MHD

Já jsem si představila výlety po celé Praze v MHD a čekala jsem zkušenosti z dlouhých tras, vyřešených přestupů a podobně. Kámoška byla vždycky tak trochu ranařka a s ničím se nepárala!

Můj úhel pohledu trochu zkresluje i moje vlastní megalomanské cestování po praze. Vozím sebou kočár plný svačiny, náhradního oblečení, hraček a různých propriet pro všechny možné případy a obvykle jedu na celý den s různými mezizastávkami. Postupem času a s odrustajícími dětmi se v tom lepším, ale stále jezdím jako naložený obrněný transportér ;-).

… a dál … ?

Trénovala jsem aktivní naslouchání, protože někdy mlčet je zlato. Vyčkávala jsem, o čem mi bude vyprávět. A málem mi spadla brada, když jsem zjistila, že se chystají na VELKÝ VÝLET. Pojedou totiž na rehabilitaci. A na cestu se musí pořádně připravit, protože bude náročná! Musí totiž jet 7 minut v tramvaji!

Cože!! V první chvíli jsem si myslela, že jsme se přeslechla. Ale opravdu. Do teď všude vyrážely pěšky. Chodily jen tak daleko, aby se pohodlně a včas vrátily domu. Tohle bude jejich první výlet, mimo pěší perimetr. V tom je velký. Je to jejich nové poprvé!

Když jsem rozdýchala prvotní šok, zastyděla jsem se. I přesto, že jsem poporodní dula, tak se nechám takhle nachytat vlastní hlavou. Je neuvěřitelné, jak rychle zapomínáme!

Jak rychle zapomínáme

Zapomínáme na to, že po narození dítěte přichází tolik nových poprvé. A každé jednotlivé ‚to poprvé‘ je velká věc – nová zkušenost. Chce to odvahu! Odhodlání a víru.

A my všichni, kteří žijeme mimo tento svět nových poprvé, bychom si měli dávat velký pozor. Pozor na to, co říkáme. Opravdu tím novorozenou matku podporujeme?

Reakce typu: ‚To zvládneš, já to jezdim každý den‘, se může na první pohled zdát podporující. Na druhou stranu tím jedinečnost té situace snižujeme. Jakoby nebylo na místě přikládat tomu takovou váhu. Novorozená maminka se pak může cítit nemístně, že to tolik řeší. A že asi neni normální, když je tolik úzkostná.

Cítíte tam ten obrat? Cítíte, jak se ta věta vlastně míjí účinkem? Je taaak snadné něco podobného říct a neuvědomit si dosah.

Pozor na sdělení mezi řádky

Čerstvé maminky mají navíc na tyto jemné emoční nuance výborné čidlo. Normálně jim dobře slouží, aby navnímaly potřeby svého dítěte, tady ale mohou citlivě reagovat na sdělení mezi řádky. A vlastně jsou úplně v právu, pokud se cítí dotčeně.

Mysleme proto prosím všichni na naše poprvé! Na to, jak bychom chtěly, aby nás někdo podpořil, když jako novorozené matky poprvé jedeme tramvají se svým novorozencem.

Když celý svět okolo nás je plný nových pocitů, výzev a zkušeností. Touto cestou nových poprvé přichází na svět nové matky.

Pokud byste se na ta svá šestinedělní poprvé, přecijen chtěli nejak připravit, neváhejte využít možnosti online konzultace s pracovním sešitem a šablonami např. pro poporodní plán.